FC Twente
FC Twente
28 juli 1999

FC Twente - Club Brugge

2-1

(1-0)
Club Brugge

Seizoen : 1999/2000
Soort wedstrijd : Vriendschappelijk
Scheidsrechter: René Temmink
Toeschouwers: 10000
Stadion:Arke Stadion, Enschede
Doelpunten:1-0 (32՚) Jan Vennegoor of Hesselink   (assist: Kurt Van de Paar (corner))
1-1 (51՚) Darko Anic (Club Brugge)
2-1 (61՚) Scott Booth

Opstelling FC Twente:
Sander Boschker
Dennis Hulshoff (wissel32՚ Erik ten Hag)
Spira Grujic ( gele kaart 0՚)
André Karnebeek ( gele kaart 0՚)
Jörg Sobiech ( gele kaart 0՚) (wissel75՚ Jeroen Heubach)
Frédéric Peiremans
Arjan van der Laan (wissel86՚ Pascal de Vries)
Kurt Van de Paar
Scott Booth (wissel63՚ Chris De Witte)
Jan Vennegoor of Hesselink ( gele kaart 0՚)
Berthil ter Avest (wissel76՚ Andy van der Meijde)


Bijzonderheden:

FC Twente is het seizoen thuis naar tevredenheid begonnen. Met Club Brugge troffen de mannen van trainer Hans Meyer een goede tegenstander, die vorig seizoen nog als tweede eindigde in de competitie van onze zuiderburen. Door doelpunten van het nieuwe spitsenduo Vennegoor of Hesselink en Booth werd in een uitermate pittig duel met 2-1 gewonnen. Desondanks was voor menigeen duidelijk zichtbaar dat FC Twente nog verder zal moeten groeien voordat men met een gerust hart de competitie in kan gaan.

Voor Twente was de wedstrijd tegen Club Brugge een uitstekende maatstaf voor de huidige stand van zaken binnen de ploeg. Na de traditionele oefenpotjes tegen amateurclubs en de nederlaag tegen Veendam vorige week vrijdag na een zeer zwaar trainingskamp, werd de tegenstander weer een maat groter. De tussentijdse toets leverde FC Twente van de supporters in ieder geval een welgemeend applaus ten teken van tevredenheid op, maar de komende twee weken en vier dagen zal Twente nog hard moeten werken om de uiteindelijke eindtoets, de competitie, goed te kunnen starten.

Trainer Hans Meyer lijkt in ieder geval zijn zegen te hebben gegeven aan een 4-4-2 systeem. Nadat de laatste twee oefenwedstrijden hadden uitgewezen dat Twente erg veel kansen weg gaf tegen toch mindere goden, werd er voor de wedstrijd tegen Club Brugge dan ook wat van plek gewisseld. Van der Laan bijvoorbeeld mocht dit keer rechts op het middenveld starten, waarmee voorlopig Van de Paar de strijd om de plek van aanvallend middenvelder lijkt te hebben gewonnen. Frederic Peiremans mocht als verdedigende middenvelder spelen om ervoor te zorgen dat de afstand tussen verdediging en middenveld niet te groot werd. Hij slaagde goed in zijn taak, totdat Hulshoff met een blessure moest afhaken en Peiremans op rechts moest gaan spelen. Met Ten Hag nu als vierde man op het middenveld vielen er toch meer gaten en grote ruimtes tussen de linies.

FC Twente opende de wedstrijd in ieder geval hoopgevend. Onder het oog van tienduizend mensen, waaronder ook oud Twente-speler Mitar Mrkela, zette Twente Club Brugge goed onder druk en had de wedstrijd ook onder controle. Echte kansen konden er echter niet genoteerd worden in het eerste kwartier en de kans op een achterstand via een counter bleef dan ook steeds aanwezig. Toch kon Twente voor rust nog de score openen. Uit een corner van Van de Paar scoorde Vennegoor of Hesselink met een heerlijke snoekduik 1-0. Club Brugge kon zich tot aan de rust amper aan de Twentse druk ontworstelen.

Pas na rust kwam er meer leven in de wedstrijd, in meerdere opzichten zelfs. Club Brugge zette Twente vanaf het begin goed onder druk en zorgde ervoor dat Twente veel balverlies leed. Door het betere combinatiespel van de ploeg uit Belgie liep Twente wat achter de feiten aan te hobbelen en de gelijkmaker was dan ook niet meer dan verdiend. Darco Anic krulde de bal uit een vrije trap schitterend achter Boschker. Het spel werd deze tweede helft ook steeds pittiger en van een vriendschappelijke wedstrijd was amper nog sprake. Maar liefst 1 rode en 6 gele kaarten had scheidsrechter Temmink nodig om de wedstrijd in goede banen te leiden.

Als een toverslag bij heldere hemel sloeg de wedstrijd na iets meer dan een uur om. Arjan van der Laan stifte de bal achter de verdediging van Brugge, waarna Booth net niet buitenspel de bal voldoende raakte om hem in het doel te laten dwarrelen. Club Brugge leek na deze treffer geknakt, want de beste kansen waren hierna voor FC Twente. Gescoord werd er echter niet meer, maar daar werd op de tribunes niet om gemaald. De eerste overwinning in eigen huis was binnen en dat het dan allemaal nog beter kan op het veld is een zorg voor later.

Geel was er bij Brugge voor Deflander en Verheyen, Anic kreeg de rode kaart van scheidsrechter Temmink.

Opstelling Club Brugge: Vande Walle, Deflander (69. Lembi), Ilic, Lesnjak, Borkelmans, Clement, Verheyen, De Brul, Vermant (80. Englebert), Janssen (46. Jankauskas), Sillah (46. Anic).